ASMR

Elindult a DORC ASMR csatorna.

Az ASMR egy multimediális, videós műfaj, ahol az audiovizuális hatásoké a fő terep. A legtöbb ASMR-készítő művész halk neszek és érdekes látványok ötvözésével éri el azt a megnyugtató hatást, ami e videók fő célja. Én általában elalvás előtt nézem ezeket, vagy munka közben teszem be háttérzajnak, esetleg akkor, ha utazás vagy ügyintézés során feszült leszek vagy szorongani kezdek. Előzménynek tekinthetők az elmélyülést elősegítő, monoton, instrumentális zenék (pl. sámándob), a digitális ambient zenék, valamint a természet hangjai (bálnadal, tűzropogás, levelek suhogása, patakcsobogás).

Mit jelent az ASMR? Az angol autonomous sensory meridian response rövidítése, jelentése: önkéntelen idegi-érzéki válasz. Adott hangokra, vizuális ingerekre a testünk egy jóleső, bizsergő, hidegrázós érzéssel reagál: beleborzongunk. Az ASMR-élmény a flow-hoz hasonlítható. Kutatásokkal bizonyították, hogy csökkenti a depresszió tüneteit, és enyhítheti a krónikus fájdalmat azoknál, akik fogékonyak rá. Az ASMR hatására olyan agyterületek aktiválódnak, amelyek a dopamin és az oxitocin felszabadulását előidéző jutalmazó rendszerhez kapcsolódnak. Ezért az ASMR-re fogékonyak egy jól sikerült videó hatására egyszerre érzik magukat kipihentnek és felvillanyozottnak. (Quibit 2022) Egyes emberek képesek erre a borzongásra, mások kevésbé – ettől függetlenül emberek milliói találják élvezetet adó műfajnak.

Az ASMR-hoz nem kell sok minden. Persze van, aki stúdiókörülmények között forgat (például az én személyes kedvencem, Gibi), de alapvetően elég egy jó ötlet, egy jó mikrofon és egy okostelefon. Az életmódváltó évem egyik nagy felismerése volt, hogy a magamfajta szorongós, ambivertált empatának milyen fontos a stresszkezelés. Persze ez jórészt fejben dől el, hisz kellő gyakorlással úrrá tudunk lenni elszabadulni készülő pánikunkon vagy nyugtalan, vágtató gondolatainkon. Néhány légzésgyakorlattal azonnal enyhíthető bármilyen stresszérzet. Következetes gyakorlás és impulzuskontrol révén a fókusz is fejleszthető. De nekem jólesik, ha olykor más andalít el.

Már jó ideje szűknek érzem az írást mint önkifejezési eszközt. Egy multimediális világban élve csodálatosnak tartom, hogy egyszerre több érzékszervet stimuláló módon tudunk megvalósítani kreatív koncepciókat. Azt is vallom, hogy önmegvalósításunk életünk legnagyobb kreatív projektje. Így természetesen adódott számomra, hogy az ASMR műfajában is alkossak. Ezen a ponton – az első epizódok idején – ez még csak kísérletezés. A közvetlen környezetemből merítek, a számomra legkedvesebb technikákat alkalmazom. Semmi trükközés, semmi csicsa, semmi nagyzolás. Csak egyszerű, őszinte ASMR.

DORC ASMR csatornámat itt találod: https://www.youtube.com/@dorc_asmr/videos

A legfrissebb epizódok:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.