ASMR

ASMR-inspirációk – a kedvenc videóim

Szerintem hasznos tisztában lenni azzal, kitől milyen inspirációt kaptunk, és fontos ezeket a hatással bíró embereket megbecsülni. Az ASMR-hoz való vonzalmamat talán az is magyarázza, hogy szeretem az innovatív, kísérletező, akadémiai vonulatokon kívül létező művészeti irányokat. Így adódott, hogy a kísérleti művészeten belül a vizuális költészetet és a hangköltészetet is kutattam. De a saját költészetem is belső látványokban gazdag, sűrű, valahol mélyen konceptuális volt. Bár azt a fajta komolyságot a fájdalmassága miatt folytatni már nem szeretném (egy másik posztban kifejtem, miért), de az ASMR-ban most nagyon megtaláltam magam. Ez az audiovizuális művészet is kísérletező, szabad, és a célja a kellemes érzeteket kiváltó szenzoros stimuláció, a lelki rendbetétel, a relaxáció. Hadd mutassam meg, hogy én kiket követek az ASMR világában, és miért.

 

1. GIBI ASMR

A szerepjátékáról, cosplay-éről híres Gibit meglepő módon nem ezért szeretem. Hét éve van a pályán, ő az egyik ASMR nagyágyú (majdnem kétmilliós követői tábora van a YouTube-on), akinek mára már nagyon komoly stúdiója van a forgatásaihoz. Mégis szerény, közvetlen, tudja, milyen egy egyszerű, jó ASMR. És imád beszélni – látszólag úgy tűnhet, hogy – édes kis semmiségekről, apró dolgokról a hétköznapjaiban, az őt foglalkoztató kérdésekről, a munkájáról, a belső bizonytalanságairól, a kreatív folyamatairól, a kutyájáról, a tetoválásairól, az allergiájáról… bármi. Nála ennek a “ramble” aspektusnak dramaturgiai szerepe is van. Több mint 1000 videójának a felét néztem meg; azokat, amikben nincs szerepjáték, csak kevesebb-több vagy épp semennyi beszéd, és Gibin kívül csak a triggerek azok, amik magukért beszélnek. Ilyen egy átlagos Gibi-videó (a nézőkép alatt a link – valamiért nem ágyazta be a videót):

https://www.youtube.com/watch?v=CTH_cEmp6Kw

 

2. Till You Sleep ASMR

Ez a portugál leányzó egy pár hónapja felfedezett kedvenc, akinek a kézhangjai és kézmozdulatai különösen lekötnek, megnyugtatnak, kikapcsolnak. Angolul beszél, de néha ugyanazt elismétli portugálul is – de egyáltalán nem idegesítő módon. És persze a stresszeltávolítós (“removing negative energy – pulling, cutting etc.)” az egyik kedvenc alműfajom az ASMR földjén.

 

3. Ozley ASMR

Nem tudom, mi lehet a hölgy valós foglalkozása (mert nem hiszem, hogy teljes állású YouTuber), de szerintem pszichológus, aki relaxációs technikákra szakosodott. A videó alapján legalább is nekem ez az érzésem támad. És persze minden ASMR-művész olyan ASMR-t csinál, amit maga is hallgatni szeret. Ezért azt feltételezem, hogy a szorongás, stresszelés és alacsony önbizalom tőle sem áll távol, épp ezért csinál olyan ASMR-t, ami ezeken a területeken nyugtat és bátorít.

3. PierreG ASMR

Ez a francia csodabogár egy igazi nyelvzseni – vagy 25 nyelven kipróbálta már magát a különféle ASMR-videókban. (Most éppen arról beszél a videóban, amit e bejegyzés írása közben hallgatok, hogy portugálul olvas egy könyvet a kvantummechanikáról.) Engem mégsem ez fogott meg, hanem a furcsa humora és az őszinte, alázatos törekvése, hogy nagyon jó kis ASMR-t csináljon nekünk. Egy kicsit megszállott… és nekem tetszik, hogy megtalálta a szenvedélyét a nagyon-nagyon halk hangok világában. Aktívan kommunikál a befogadóval, szinte közösen értékeljük, éljük át a különféle hangeffekteket. A stílusa rendhagyó, de nagyon udvarias.

 

4. Three Sheep ASMR

Szóval adott egy hétgyerekes család, és abból 3 fiútestvér összeállt, és megalapított egy ASMR-csatornát. Azt hiszem, a kontentmennyiséggel nem lesz gond. :)) Ahol 3 ember dolgozik párhuzamosan a maga videóin, és mindegyik egy csatornára kerül, ott egyrészt jó eséllyel elég sok tartalom áll elő rövid időn belül, széles körű közönséget lehet elérni (hisz mindenkinek megvan a maga kedvence a három fiú közül), és persze 3 ember munkája lendíti előre a folyamatokat. Szóval minden szempontból zseniális az alapelgondolás. Nekem egyébként a szemüveges kisfiú, Titus a kedvencem, imádom a kis ösztöntehetségét – de mindegyikük kedvesnek, szerénynek és jóindulatúnak tűnik, és nekem számít ez a fajta erkölcsi kiválóság.

5. SkepticalPickle ASMR

Ennek a hipszter csajszinak nagyon trippy az összes videója. Általában furcsa reverb/delay effektvilág és LSD-hangulatú vizuál van a videóiban. A kísérletezéséért 5 csillag jár, de mivel néha nekem már giccsbe hajlik, amit csinál, ezért viszonylag ritkán térek vissza hozzá. Amit viszont láttam, az nagyon megmaradt – ezért is tartom említésre érdemesnek.

6. ASMR Divinity

Ő a szememben a monotonitás istennője. 3 órás videói is vannak, amelyekben egyféle triggerre fókuszál, ám azt mindig kiváló minőségben és kifejezetten pihentető módon valósítja meg. Szeretem az ilyen következetességet.

 

+1: Hey Friends ASMR

Ő 1 éve töltötte fel a legutóbbi videóját, és nem reagált a hozzászólásaimra, tehát nem tudom, aktív-e még, tervezi-e a visszatérést. De van egy videó tőle, amit már milliószor meghallgattam munka közben, utcai közlekedéskor, váróteremben. Ezt a videóját azért szeretem, mert a triggerek és a fehér zaj kombinációja tényleg segíti a koncentrálást, ami a videó eleve kitűzött célja.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.