SZAKMA

Sós Dóra Gabriella

Úgy vélem, hogy egy elhivatott, jó bölcsész számos területen kipróbálja magát, tapasztalatot szerez. Ezen a pályán muszáj is. Visszatekintve aktív pályafutásom első 15 évére, leginkább szerkesztőként, korrektorként és cikkíróként tudtam hasznossá tenni magam, és általában a hagyományos könyvkiadók és az online magazinok szerkesztőségei adtak ennek terepet. Miközben próbáltam biztosítani a megélhetesemet, mindig voltam saját projektjeim is.

2007-ben kezdtem szerkesztőként, korrektorként, programszervezőként az Underground Kiadónál.

Utána korrektor lettem a Dialóg Campus Kiadónál. Itt több mint 80 szakkönyv, tanulmánykötet és elektronikus tananyagot korrektúráztam állam- és közigazgatás, jog, rendészet, katasztrófavédelem stb. témakörökben.

Szerkesztőként folytattam a Matthias Corvinus Alapítványnál, de a próbaidő után nem maradtam ott.

Főszerkesztő voltam a Pallas Athéné Kiadónál. Itt több mint 20 könyv megjelentetését menedzseltem főszerkesztőként közgazdaságtan-pénzügy, menedzsment, geopolitika és fenntartható fejlődés témakörökben.

Ezt követően elektronikus tananyagokat szerkesztettem az ELMS Informatikai Zrt.-nél.

Egy rövid ideig az egy.hu online életmódmagazinnál főszerkesztő-helyettesként dolgoztam.

Ezt követően visszatértem az ELMS-hez, és jelenleg nyelvi lektorként dolgozom az e-learning-tananyagokon.

Emellett freelancerként is sokat dolgoztam, például a Spanyolnátha és az Apokrif folyóiratoknak. Könyveket szerkesztettem az Agave Kiadónak, és számos szépirodalmi és szakkönyvet korrektúráztam. Az Orvosok Lapja korrektora voltam. Alkalmanként ismeretterjesztő és szakanyagokat fordítok.

Eközben saját projekteket is menedzseltem, például megalapítottam a Queer Kiadót és a Tudaton Magazint, illetve 100+ szépirodalmi művet publikáltam, 50+ cikket írtam. A Tudaton Magazin főszerkesztőjeként 15+ fős szerkesztőség munkáját szerveztem, aktív cikkíróként dolgoztam. Jelenleg egy önálló könyvön dolgozom életmódváltás témában.

Elismerések

  • Göncz Árpád műfordítói ösztöndíj (2018)
  • Részvétel Magyarország képviseletében a Transpoesie nemzetközi versfesztiválon Brüsszelben (2018)
  • „A hónap költője” cím az Irodalmi Jelen folyóiratnál (2013)
  • Köztársasági ösztöndíj (2011)
  • Erasmus ösztöndíj (2010)